Home > Smart Industry > Solutions > OEE Software

OEE Software

Kwaliteits- en efficiëntieverhoging
In vrijwel iedere industriële organisatie zijn kwaliteit en efficiënte twee van de belangrijkste KPI’s. De prestatie van een productielijn, of een volledige fabriek, is echter vaak niet eenduidig te bepalen. Deze wordt bepaalt door de kwaliteit van het eindproduct, de beschikbaarheid van de lijn, de benutting van de capaciteit en van de geplande downtine. Eventuele verliezen moeten helder in kaart gebracht worden, want deze bieden de basis voor verbetertrajecten. Maar wat is een ‘standaard’ om de prestatie van een (deel)proces te kunnen meten? Hiervoor zijn verschillende methodes, waarvan Overall Equipment Effectiveness (OEE) vaak een goede eerste stap is en een veelgebruikte standaard in de industrie.

Overall Equipment Effectiveness (OEE)
In algemene termen: OEE kwantificeert de mate waarin een productie unit presteert, relatief tot zijn capaciteit tijdens de periodes dat de unit inbedrijf moet zijn. OEE wordt dus gebruikt om te evalueren hoe effectief een onderdeel van het proces is. OEE bestaat uit:

• Availability: ook wel genoemd ‘Uptime’. Ratio tussen geplande en daadwerkelijke tijd inbedrijf
• Performance: Ratio tussen werkelijke en geplande hoeveelheid verwerkte producten per tijdseenheid
• Kwaliteit: Ratio tussen goedgekeurde en afgekeurde producten

Stilstanden, alarmen en events
In lijn met bovenstaande KPI’s ligt ten grondslag aan deze berekeningen belangrijke informatie over stilstanden, alarmen en events. Deze informatie is niet alleen belangrijk om te registreren voor het berekenen van de OEE, maar ook om apart inzichtelijk te maken voor het opstarten verbetertrajecten. Denk hierbij aan de top 10 van stilstanden, of alarmen.

Koning & Hartman kan u perfect ondersteunen in het inzichtelijk maken van deze informatie, omdat het ICONICS platform de juiste tools in huis heeft om snel dashboards op te bouwen die deze inzichten kunnen geven. Dit noemen wij QualityAnalytiX.Quality AnalytiX stelt de operators, kwaliteitsdienst, productie engineers en management in staat om kwaliteitsdata, zoals SPC en OEE, op gestandaardiseerde wijze inzichtelijk te maken. In de software zit een uitgebreide set aan ingebouwde OEE en SPC formules om voor iedere procesvariabele de belangrijkste trends inzichtelijk te maken. De belangrijkste voordelen:

•Visualiseer Overall Equipment Effecitiveness (OEE) en Statistical Process Control (SPC)
•Combineer kwaliteitscontrole met process monitoring
•Het biedt universele integratie met alle nieuwe en bestaande hardware
•Uniformeer de rapportage en visualisatie van KPI’s
•Maak gebruik van vooraf geconfigureerde formules om snel dashboards op te bouwen
•Minimaliseer rejects, stilstanden en inefficiëntie

Bent u benieuwd hoe dit in de praktijk werkt en eruit ziet? Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met ons of mailen naar iconics@koningenhartman.com.
 

Uw aanvraag is verzondenMet vriendelijke groet,

Koning & Hartman