Home > Koning & Hartman > Laatste nieuws > Met adaptieve robotgrijpers pakt u vele voordelen

Met adaptieve robotgrijpers pakt u vele voordelen

Datum: 19-11-2019

Robots hebben zich ontwikkeld tot onmisbare medewerkers in productieomgevingen. Onvermoeibaar, snel en nauwkeurig staan zij dag in, dag uit tot uw dienst. Maar ze hebben hun beperkingen. Als het aankomt op omgaan met een veelheid aan verschillende objecten in ongestructureerde omgevingen zijn mensen handiger en betrouwbaarder. Adaptieve robotgrijpers kunnen dat snel gaan veranderen.

Tijdens de AgriFoodTech beurs op woensdag 11 en donderdag 12 december beleeft u de wereld van slimme en adaptieve grijpers. Bezoek ons op Stand 94 voor een interactieve live demo en meer informatie over adaptieve grijpers. Meld u nu gratis aan!

Adaptieve robotgrijpers
Adaptieve robotgrijpers openen een wereld van nieuwe automatiseringsmogelijkheden. Vooral baanbrekend voor de voedingssector is de combinatie van de mate waarin de grijpers zich kunnen aanpassen aan producten én het zachte materiaal waaruit de grijpers bestaan. Met de oplossing van Koning & Hartman kunnen nu ook vormvariabele én zeer kwetsbare natuurlijke producten gehanteerd worden. Download ons nieuwste Technovation Trend Report 'Adaptieve Robotgrippers - de oplossing voor ommgevingen met veel productievariatie' voor meer informatie over de toepassing in productieomgevingen en de techniek achter de adaptiviteit.

Grijpwerk met bijzondere precisie
Deze adaptieve aanpak maakt het plotseling mogelijk om ook vis, vlees, groente en fruit of brood automatisch te sorteren en verpakken. Dat is nu vaak nog handwerk, net als maaltijdpakketten samenstellen. Maar eveneens voor ander grijpwerk dat om bijzondere precisie vraagt, bieden geavanceerde robotgrijpers uitkomst. En niet alleen in food maar ook in andere productieomgevingen ziet Koning & Hartman een toenemende vraag naar zulke flexibelere robotsystemen, bijvoorbeeld in de logistiek.

Voor adaptieve robotgrijpers is een wereld te winnen
Alleen al de verkoopcijfers van industriële robots tonen aan dat er vooral in de voedselverwerkende industrie een wereld te winnen is. Wereldwijd zijn volgens de International Federation of Robotics in heel 2017 ruim honderdduizend industriële robots verkocht in de automotive-sector en zo’n negentigduizend in de elektronica. In schril contrast staat het verkoopaantal in de foodsector: enkele duizenden.

Zwaar en eentonig mensenwerk
Traditioneel wordt in de foodsector in productieomgevingen nog maar weinig gebruikgemaakt van robots. Dat komt doordat er lokaal, kleinschalig en dicht op de bron gewerkt wordt. En het is ook zo dat de producten vragen om vaak zware en monotone menselijke handelingen. Groente en fruit zijn nu eenmaal natuurproducten met een grote variabiliteit: formaat, gewicht, kleur, textuur en kwetsbaarheid zijn zeer divers. Voor e-commerce, een sector waar bestellingen in allerlei soorten en maten gepakt en ingepakt worden, geldt hetzelfde.

Waarnemen om botsingen te voorkomen
Bij een grote productievariatie zoals in deze sectoren is het probleem dat de robot een product niet ‘blind’ kan hanteren. Dat leidt tot een slechte greep of botsing tussen robot en product. De robot moet het product, met al zijn variatie, éérst waarnemen. Pas dan kan hij op basis van de producteigenschappen een juiste grijpstrategie kiezen met de juiste stabiele greep. Het is dus zaak om elk individueel product zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, en dat is duur.

Niet te hard en niet te zacht
Adaptieve grijpers van Koning & Hartman voorkomen zulke complexe en kostbare technische handelingen. De beste adaptieve grijper is de menselijke hand. Onze robotgrijpers passen zich op dezelfde manier aan aan de vorm van het product. Ze hebben de juiste vormsluiting: ze krullen ze zich net als vingers om het product heen – niet te hard en niet te zacht. Maar ze bereiken ook de juiste frictie, denk aan een pincetgreep met twee vingers. Samen geeft dat de juiste, stevige en snelle greep.

Koning & Hartman helpt u om snel in te spelen op trends
Zo helpen adaptieve robotgrijpers al veel van onze klanten om kleine volumes te produceren, met een grotere diversiteit aan producten om snel in te kunnen spelen op trends, snel veranderende consumentenwensen of productwijzigingen.

Lees ons trendrapport
In ons Technovation Trend Report over adaptieve robotgrijpers leest u meer over de voordelen van adaptieve robotgrijpers en over de techniek achter de adaptiviteit.

Download hier het Technovation Trend Report 

Meer informatie
Wilt u meer weten over onze innovatieve adaptieve robotgrijpers? Koning & Hartman is gespecialiseerd in het toepassen van robottechnologie. Wij vertellen u graag meer over de automatiseringsvoordelen die ook voor uw organisatie voor het grijpen liggen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Vragen over de mogelijkheden van robotica? Neem gerust contact met ons op.

Bel ons !
BEL: 06 18 50 05 53