Home > Koning & Hartman > Laatste nieuws > Voorkom botsingen met uw zelfrijdend voertuig

Voorkom botsingen met uw zelfrijdend voertuig

Datum: 28-6-2019

Elk zelfrijdend voertuig (AGV; automatic guided vehicle) moet zich op één of andere manier bewust zijn van z’n omgeving om aanrijdingen te voorkomen. Voor dit bewustzijn moet de omgeving “gezien” worden, zodat de besturing de juiste actie kan ondernemen. Afhankelijk van de snelheid en de soort omgeving waar gereden wordt, kunnen er verschillende wensen en eisen zijn voor de sensoren die toegepast moeten worden.

Laserscanners

Bij hoge snelheden moet er bijvoorbeeld verder vooruit gekeken worden zodat er rekening gehouden kan worden met een langere remweg. Indien er mensen rondlopen in het gebied waar de AGV's rijden dan moet er voldaan worden aan strengere veiligheidsnormen. Voor deze omgevingen zijn er uitgebreide laserscanners waarin verschillende area’s gedefinieerd kunnen worden. Afhankelijk van de afstand van een object t.o.v. de AGV kunnen andere besturingsacties genomen worden. Veelal hebben deze laserscanners ook veiligheidscertificaten volgens de SIL en PL normeringen.

Eenvoudige sensoren

Indien uw AGV echter niet moet voldoen aan veiligheidsnormeringen omdat er geen personen in hetzelfde gebied aanwezig mogen zijn, of omdat de snelheid van de AGV laag is, dan zijn laserscanners waarschijnlijk onnodig. Een eenvoudigere sensor voldoet dan perfect en zal de besturing eenvoudiger maken en de kosten aanzienlijk verlagen.

De PX2 familie van Panasonic is speciaal ontwikkeld voor deze toepassing. De sensor maakt gebruik van een aantal IR-velden welke vanuit één enkele behuizing geëvalueerd worden. De vijf IR-velden kunnen in veel verschillende combinaties worden in- en uitgeschakeld zodat er dicht langs bekende obstakels (pilaren, kasten ed.) gereden kan worden en tijdig actie kan worden genomen wanneer er objecten worden gedetecteerd. De maximale sensing range is 5 meter.De compacte bouwvorm (lxhxb=83x43x62mm) maakt de PX2 uitermate geschikt voor een haast onzichtbare inbouw aan de voorzijde van elke AGV. De PX2 familie heeft een aantal verschillende leden die verschillen in sensing range en programmeer mogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om de juiste sensor bij de applicatie te selecteren. Optioneel kunnen er 2 extra externe sensoren worden gekoppeld aan de PX2 waarmee het beveiligingsveld wordt uitgebreid. De extra sensoren (type PX-SB1) zijn specifiek ontwikkeld om gekoppeld te worden aan de PX2 familie. Doordat deze extra sensoren los geplaatst worden kan men zeer gericht bepalen welk extra gebied er wordt toegevoegd aan de beveiliging.Met alle beschikbare opties, de besparing op engineering en aanschaf, is de PX2 familie de ideale oplossing voor AGV’s die zich met snelheden tot ~5 km/u bewegen óf die zich bewegen in een omgeving waar geen personen rondlopen.

Interesse in de PX2 familie? Neem dan contact op met onze specialisten voor meer informatie of een offerte.

Contact opnemen 

Neem direct contact met ons op

Bel ons !
BEL: 015 - 260 99 06