Home > Koning & Hartman > Laatste nieuws > End-of-arm tools: waar moet u rekening mee houden bij het automatiseren van voedsel

End-of-arm tools: waar moet u rekening mee houden bij het automatiseren van voedsel

Datum: 24-3-2020

De voedselverwerkende industrie vormt een unieke uitdaging voor end-of-arm tooling (EOAT). Hoe u met vlees en gevogelte omgaat, verschilt van hoe u met gebakken goederen, zuivel of fruit en groenten omgaat. Dit is de grootste uitdaging waar veel voedselproducenten vandaag voor staan: het vinden van een oplossing voor het verwerken van variaties in producten en SKU's.

Niet alle automatiseringsoplossingen zijn geschikt voor voedselverwerking en -behandeling. Om de groeiende vraag naar voedselautomatisering te verwelkomen, hebben voedselverwerkers een end-of-arm-tool nodig die geschikt is voor gevarieerde SKU's en producten, snellere omschakelingen en voedselveiligheid.

Vacuümgebaseerd systeem
Er zijn verschillende end-of-arm tooling-oplossingen waaruit u kunt kiezen. Een veel voorkomende EOAT is het vacuümgebaseerde systeem. Vacuüm-EOAT's zijn geschikt voor de meeste toepassingen die reeds verpakte en beschermde producten hanteren. De zuignappen kunnen gladde en vlakke oppervlakken vastpakken. De voordelen zijn dat ze multifunctioneel, eenvoudig te installeren zijn en de mogelijkheid hebben om een ​​breed scala aan producten te hanteren. Dit systeem is geschikt voor kratten, flessen, blikken en pallets. Het heeft een grijpkracht die constant blijft en biedt uitstekende handlingen en tilwerk. Vacuümsystemen draaien echter op een open systeem. Dit betekent dat lucht en vuil uit de omgeving in het gereedschap kan worden opgezogen en het systeem kan verstoppen. Hoewel dit mogelijk geen invloed heeft op niet-voedingsproducten, kunnen vacuüm-EOAT's niet worden beschermd tegen binnendringend materiaal en daarom zijn ze niet geschikt voor het hanteren van voedsel.

Stijve grijper
Stijve grijpers zijn een ander populaire oplossing voor het uiteinde van de arm. Dit grijpersysteem is geschikt voor industriële toepassingen zoals pick and place, montage en machinezorg. Ze kunnen items oppakken en plaatsen met een stevige grip en zijn bestand tegen vele cycli. Ze kunnen pneumatisch of elektrisch worden bediend. Elektrische grijpers zijn het meest geschikt wanneer schone omgevingsomstandigheden vereist zijn, zoals medische en farmaceutische toepassingen. Meestal moeten bij stijve grijpers de vingers en componenten die in contact komen met het product op maat worden ontworpen om het product te kunnen kiezen. Dit betekent dat voor elk product een op maat gemaakt ontwerp vereist is. Stijve grijpers kunnen een product met hoge snelheid stevig vastpakken, zolang de producten niet variëren. Ze lopen echter het risico dat producten gaan glijden of erger, waardoor kwetsbare items worden verpletterd als er geen juiste kalibratie is. 

Zachte grijper
Een Soft Robotics grijper werkt op een gesloten pneumatisch systeem, wat betekent dat hagelslag, kruimels of glazuur geen verstoppingen kunnen veroorzaken. Deze grijpertechnologie, mGrip, zorgt voor veilige voedselverwerking en is aanpasbaar genoeg om de variaties van verschillende vormen, maten en gewichten aan te kunnen. Door gebruik te maken van gepatenteerde materiaalkunde en luchtbediening, past het grijpsysteem zich in realtime aan aan de vorm van het product zonder daarbij een sensor, complexe visie of numerieke berekening nodig te hebben. Deze adaptieve grijpers kunnen 3-4 keer per seconde handelen en zijn ontworpen om de snelheid van alle industriële robots bij te houden. Van zachte, delicate marshmallows tot schilferige, boterachtige croissants, u kunt het kiezen! De adaptieve grijpers zijn eenvoudig te bouwen, snel inzetbaar en, nog belangrijker, voldoen aan 's werelds strengste voedselveiligheidseisen, waaronder; FDA CRF Titel 21, EC 1935/2004 en GMP.

Is de mGrip dé geschikte oplossing voor u? Vul de quiz in en ontdek het!De grijpertechnologie van Soft Robotics stelt u in staat om met één grijper gevarieerde voedingsproducten te plukken en te plaatsen. Er is onbeperkte flexibiliteit om een ​​EOAT te bouwen die het beste past bij uw productiebehoeften. Hierdoor kunt u repetitieve taken automatiseren zonder downtime, voor snellere, schonere en efficiëntere bewerkingen. Meer weten over de voordelen en techniek van adaptieve grijpers? Download ons Technovation Trend Report 'Adaptieve Robotgrijpers - de oplossing voor omgevingen met veel productvariantie'.

Bron: Soft Robotics

Neem direct contact met ons op

Bel ons !
BEL: 015 - 260 99 06