Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case study: Fiber to the Office

Case study: Fiber to the Office

In een eerder stadium hebben we u al een kijkje achter de schermen gegeven bij de aanleg van een glasvezelnetwerk voor de gemeente ’s-Heerenberg, het zogenaamde ‘Fiber to the Home’ (FttH). Maar wist u dat Koning & Hartman zich ook bezighoudt met de aanleg van FttO, Fiber to the Office?

De vraag naar bandbreedte neemt niet alleen toe onder de consument; ook vanuit het bedrijfsleven groeit de behoefte aan snel en betrouwbaar internet. Het is niet voor niets dat steeds meer bedrijven- en industrieterreinen op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. In die trajecten speelt Koning & Hartman vaak een belangrijke rol.

Zo ook bij de Universiteit van Leiden, waar in opdracht van de Stichting Leidse Infrastructuur Bundeling (SLIB) het bestaande netwerk wordt uitgebreid. De SLIB is een stichting waarin een aantal (kennis)organisaties uit de regio Leiden zijn ondergebracht, die gezamenlijk nieuwe glasvezelprojecten initiëren. Bij de Universiteit van Leiden dienen een aantal nieuwe gebouwen aangesloten te worden op het bestaande glasvezelnetwerk.

Angelique Leunissen is als ‘Projectleider Zakelijk’ namens Koning & Hartman verantwoordelijk voor de aanleg van het nieuwe gedeelte van het glasvezelnetwerk. “Het traject van aanleg is niet heel anders dan bij FttH-projecten. Nadat de aanvraag vanuit de klant binnenkomt, gaan we de locatie schouwen, waarna we een offerte afgeven. Vooraf is het natuurlijk van belang dat je weet hoe de omgeving waar je in werkt eruit ziet; heb je te maken met bomen (en de bijbehorende wortels) en waterpartijen? Liggen er wegen waar je onderdoor moet? Hoe en waar liggen de bestaande leidingen en kabels? Allemaal vragen die van groot belang zijn in het voortraject.”“Als we met de daadwerkelijke opdracht beginnen, komen er meerdere werkzaamheden bij kijken: (detail)engineering, civiele werkzaamheden, het blaaswerk, het laswerk en de montage. Een aantal van deze werkzaamheden laten we door onderaannemers uitvoeren. Op de locatie hier in Leiden moeten we door middel van gestuurde boringen een aftakking maken van het bestaande netwerk naar de nieuwe locaties die op het netwerk moeten worden aangesloten. Al met al komt het neer op zo’n 400 meter graafwerk en ruim een kilometer aan blaaswerk, een opdracht waar we in totaal twee weken mee bezig zijn. Elk project heeft natuurlijk een andere lengte. Soms moeten we veel graafwerk verrichten om het bestaande netwerk te koppelen aan de nieuwe locatie, maar het komt ook voor dat de bestaande infrastructuur langs de deur van het aan te sluiten perceel loopt.”

“Qua werkzaamheden hebben we samen met onze onderaannemers in de loop der jaren veel ervaring opgebouwd op dit vlak. Wat in deze projecten van groot belang is, is de communicatie met de klant: wat is de planning van een project, wanneer gaan er civiele werkzaamheden plaatsvinden, enzovoorts. Door helder en open te communiceren breng je dit soort projecten met z’n allen tot een goed einde.”

Meer weten over de mogelijkheden van glasvezel?