Case Study: FttH voor 's-Heerenberg
In opdracht van Reggefiber is Koning & Hartman Network Services in juni 2011 begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het Gelderse 's-Heerenberg. Maar hoe ziet de verglazing van een dorp, gemeente of stad er nu in grote lijnen uit?
Nadat een opdracht tot aanleg van een netwerk is verkregen, gaat de afdeling Design & Engineering van Koning & Hartman aan de slag met het maken van het ontwerp. Vervolgens wordt er, aan de hand van het detailontwerp, begonnen met het schouwen van de woningen om zo te bepalen op welke wijze de aansluitingen het beste gemaakt kunnen worden. Het schouwen vindt altijd plaats in overleg met de bewoners van de betreffende woning. Het kloppend hart van het project in 's-Heerenberg is het speciaal aangelegde projectcentrum, waar vanuit alles wordt aangestuurd en gecoördineerd onder leiding van de projectleider.

In het projectcentrum hangt de plattegrond van 's-Heerenberg met het glasvezelnetwerk daarop ingetekend

Aanleg van glasvezel in de straat
Zodra bekend is hoe de woningen het beste aangesloten kunnen worden, kunnen de civieltechnische teams aan de slag om de infrastructuur in orde te maken. In 's-Heerenberg is men eind juni begonnen met de graaf- en aanlegwerkzaamheden. Vervolgens beginnen de glasvezeltechnische teams met het aanleggen van het daadwerkelijke glasvezelnetwerk: blazen van de 'voedende' glasvezelkabels en het leggen van de kabels naar de woningen. Vanuit een Point of Presence, ook wel Area-POP genoemd,worden ongeveer 2.400 woningen aangesloten. Het aansluiten van een woning op het netwerk wordt ook wel 'HASsen' (HuisAanSluiting) genoemd.

Eén van de twee 'Area POP's' in 's-Heerenberg
Nadat de huisaansluitingen gerealiseerd zijn, wordt door Koning & Hartman de aansluiting voorbereid op de te leveren diensten; in de POP wordt een zogenaamde 'patch' aangebracht, terwijl bij de bewoners het modem wordt geactiveerd en gecontroleerd op een juiste werking. De aansluiting is vanaf dat moment 'ready for service' en de bewoners kunnen diensten afnemen van de providers.
Pieter de Groot, projectleider in 's-Heerenberg, is tevreden met hoe het project daar tot op heden verloopt. "Verglazingsprojecten zijn zeer complex, omdat je altijd rekening moet houden met een groot scala aan omgevingsfactoren en onverwachte zaken. Uiteindelijk staan de kwaliteit van je netwerk en de vooraf afgesproken opleverdatum voorop. Voorspelbaarheid naar Reggefiber is uitermate belangrijk en dat is hoe wij als Koning & Hartman het verschil maken." De verwachting is dat Koning & Hartman het glasvezelnetwerk in 's-Heerenberg aan het einde van 2011 aan Reggefiber kan opleveren.

De binnenzijde van een Area-POP, met daarin één van de racks. De gele kabeltjes zijn de separate glasvezelaansluitingen.

De glasvezelaansluitingen in een willekeurige straat in 's-Heerenberg uitgesplitst op huisnummer
Wilt u meer informatie over onze afdeling Network Services? Kijk dan op deze pagina. Wilt u rechtstreeks contact met ons opnemen? Stuur ons dan een e-mail.