Case Study: Blazen, lassen en HAS'sen in Barneveld
Meer dan 1,5 miljoen huishoudens in Nederland zijn al aangesloten op glasvezel, het netwerk dat garant staat voor razendsnel internet, tv en telefonie. Koning & Hartman speelt in veel van die aansluitingen een belangrijke rol. Zo ook in de gemeente Barneveld, waar zo'n 14.500 aansluitingen moeten worden gerealiseerd.
Nadat Reggefiber de opdracht voor aanleg van het glasvezelnetwerk aan Koning & Hartman had gegeven, zijn in mei 2012 de eerste werkzaamheden begonnen. Niet Barneveld, maar buurdorp Voorthuizen (Gemeente Barneveld) was als eerste aan de beurt. “Daar was het minimum aantal inschrijvingen voor glasvezel, dat op 30% van het aantal huishoudens ligt, eerder bereikt”, aldus Jasper Lankwarden, namens Koning & Hartman projectleider in Barneveld. “Niet heel veel later konden we ook in Barneveld aan de slag. In totaal moeten er 14.500 aansluitingen worden gerealiseerd.”
Jasper benadrukt het belang van een goede communicatie. “Je ziet dat gemeentes vooraf vaak niet exact weten wat ze moeten verwachten. De communicatie is echter vanaf het begin goed geweest, zowel tussen de gemeente en ons, als binnen ons eigen team. In het kader van informatievoorziening richting de inwoners worden door Reggefiber speciale informatieavonden georganiseerd. Daar zijn wij als Koning & Hartman ook bij aanwezig om de mensen tekst en uitleg te geven van wat we doen en waarom bepaalde dingen moeten gebeuren.”
De opbouw van een glasvezelnetwerk
Een glasvezelnetwerk in een gemeente bestaat uit een aantal punten. Allereerst is er één Central Area Pop: het punt waar het glasvezelsignaal als eerste ‘boven de grond’ komt. Vanuit dit punt gaat het signaal middels glasvezelkabels naar de verschillende Area Pop’s in de dorpen/wijken van een gemeente. Vanuit deze Area Pop’s gaat de glasvezel uiteindelijk naar huizen waar het glasvezelsignaal zorgt voor razendsnel internet, telefonie en televisie.
Om het werk gestructureerd en efficiënt te laten verlopen, wordt een gemeente opgedeeld in verschillende aansluitgebieden. Nadat het detailontwerp van het netwerk is gemaakt en goedgekeurd en de verschillende locaties zijn geschouwd, worden deze verschillende ‘sectoren’ één voor één afgewerkt: de civiele teams beginnen met de graafwerkzaamheden, zodra deze gedaan zijn komen de lassers die de daadwerkelijke glasvezelverbindingen lassen, vervolgens wordt de glasvezel door de kabels geblazen en het proces wordt afgesloten door de HAS-teams (waarbij HAS staat voor HuisAanSluiting), die zorgen dat het glasvezelkabeltje bij de mensen thuis in het modem binnenkomt. “De civiele teams liggen altijd één gebied voor op de lassers en de HAS’ers,” legt Jasper uit. “Momenteel zijn de civiele werkzaamheden in Barneveld gereed en moeten we nog een klein gedeelte blazen en lassen. Het zal dan ook niet lang meer duren voor we ook daar de huisaansluitingen in orde kunnen maken en project Barneveld voltooid is!”
Meer weten over de mogelijkheden op het gebied van glasvezel? Neem contact met ons op via het contactformulier op de site.