Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case study: MES-module versnelt de automatisering van machine- en productiegegevens.

Case study: MES-module versnelt de automatisering van machine- en productiegegevens.

De Mitsubishi MES-module, is een uiterst efficiënte oplossing gebleken om productiedata te transporteren naar de database waarin alle gegevens worden verzameld.

Opdrachtgever

MEE is een producent van turbo’s voor een groot aantal automerken. Op het complex van MEE in Almere bevinden zich meerdere fabrieken met machinelijnen voor het produceren van onderdelen tot assemblagelijnen voor complete turbo’s. MEE bevindt zich midden in het proces om de in totaal 26 productielijnen zoveel mogelijk te automatiseren. Enerzijds om tegemoet te komen aan de hogere kwaliteitseisen van klanten, maar ook om de productiviteit te verhogen door een hogere beschikbaarheid en een lagere kans op productiefouten. Een belangrijk onderdeel van dit project is productie-datamanagement en het monitoren van productielijnen.

Uitdaging
Al voordat de MES-module in beeld kwam, was MEE gestart met het opzetten van een systeem voor het loggen van machine- en productiegegevens. Een van de uitgangspunten hiervan is het monitoren van de productielijnen, om inzicht te krijgen in de performance van de machines. De hoofddoelstelling is echter verzamelen van productiegegevens van de assemblagelijnen ten behoeve van datamanagement. Hiervoor gaat MEE elke turbo voorzien een unieke ID met dotmatrixcode, waardoor alle productiegegevens van iedere turbo direct beschikbaar komen. Fouten in het productieproces zij hierdoor sneller en beter op te sporen. Reprocessing, het deels demonteren en opnieuw assembleren van een turbo, kan dan nauwkeuriger plaatsvinden. Bovendien zal het veel minder tijd kosten om claims van klanten te onderzoeken.

Oplossing

Begin 2007 startte MEE met een pilotproject voor het loggen van machinedata. Cimplexity, een system integrator van Koning & Hartman, die het automatiseringstraject bij MEE verzorgt, ontwikkelde een eenvoudige VB-applicatie om machinedata op te halen bij de PLC’s. Omdat deze toepassing al snel resulteerde in een rendementsverbetering, werd deze applicatie uitgebreid voor het ophalen van productiedata.

Op dat moment stelde Koning & Hartman voor om de mogelijkheden te onderzoeken van de zojuist geïntroduceerde MES-module. Na uitgebreide voorlichting en instructie besloot MEE de MES-module te testen, met een zeer positief resultaat. Deze module maakt het namelijk mogelijk om rechtstreeks, dus zonder tussenkomst van de VB-applicatie, PLC-gegevens naar de database te sturen. Omdat de MES-module standaard over uitgebreide functionaliteit beschikt, is hiervoor slechts een minimum aan programmeerwerk nodig. Bovendien is de module eenvoudig te implementeren op alle productielijnen van MEE, zodat de MES-module ook prijstechnisch een aantrekkelijke oplossing is.
“De productspecialist van Koning & Hartman heeft ons uitgebreid voorgelicht over de mogelijkheden van de MES-module. Nadat we zelf zijn gaan programmeren, ondersteunen zij ons waar nodig. Het is goed om te weten dat je altijd kunt terug- vallen op een betrouwbare partij.”


Ruben Roodenburg, software engineer Cimplexity