Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case study: Inzet robots verbetert concurrentiepositie en verhoogt flexibiliteit bij productiebedrijf

Case study: Inzet robots verbetert concurrentiepositie en verhoogt flexibiliteit bij productiebedrijf

Opdrachtgever:
RB Converting is een productiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de productie van wegwerpartikelen.

Uitdaging:
De productiemachines moeten verder worden geautomatiseerd om de handmatige werkzaamheden verder te kunnen terugdringen en de medewerkers meer verantwoordelijke werkzaamheden uit te kunnen laten voeren. De toe te passen additionele automatisering moet in de bestaande productiemachines worden ondergebracht. Deze eis betekent onder andere dat, naast het feit dat het bij de aanpassing om complexe beweging handelt, het toe te voegen systeem ook compact moet zijn om de gewenste bewegingen binnen beperkte bestaande ruimte uit te kunnen voeren. Een bijkomende voorwaarde was dat het systeem eenvoudig, snel en flexibel moest kunnen worden geprogrammeerd en dat het over de gewenste hoge nauwkeurigheid beschikte.

Oplossing:

Al snel bleek dat dergelijke eisen en voorwaarden, alleen door een robot kon worden uitgevoerd. Na enig zoekwerk en het vergelijken van de beschikbare robots op de markt, kwamen de door Koning & Hartman gevoerde Mitsubishi robots in beeld. Het ging hierbij om de MELFA pick-and-place robots die met een herhaalnauwkeurigheid van 0,02 mm extreem nauwkeurig zijn. Het werd als snel duidelijk dat deze compact uitgevoerde robot, met naar wens met vijf tot acht bewegingsvrijheden uitgerust, als eerste keus uit de vergelijking kwam. Het objectgeoriënteerde programma software COSIMIR, een geïntegreerde simulatie en programmeeromgeving, bevorderde bovendien het gebruikersgemak.

Koning & Hartman maakte het verschil voor RB Converting door de technici te trainen in het gebruik van robots en de begeleiding van de eerste projecten.

"Op het moment dat ik met een vraag zat, die niet door het handboek werd beantwoord, kreeg ik zeer snel de antwoord van de medewerkers van Koning & Hartman. De snelle reactie en de korte communicatielijnen sprak me erg aan."

Jan Roosenbeek,
directeur RB Converting