Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case study: Flexibiliteit in verpakkingsindustrie

Case study: Flexibiliteit in verpakkingsindustrie

Opdrachtgever
Pannekeet Machinetechniek is een bedrijf dat verpakkingsmachines ontwikkelt en bouwt voor de verpakking van aardappelen, groenten en fruit.

Uitdaging
De PLC besturing vormt de kern van de verpakkingsmachine. Betrouwbaarheid is essentieel bij een machine die 24 uur per dag uiteenlopende verpakkingen van netjes tot folie, compleet met labels en etiketten produceert. Voor veel klanten geldt: ’s morgens op ’t veld en ’s middags in het schap. Stilstand leidt tot enorm verlies. Bovendien is het van belang dat een verpakkingsmachine eenvoudig kan worden uitgebreid als de productie moet worden opgevoerd. Dit geldt zowel voor de hardware als de software van de PLC. Ook vormt onderhoud een belangrijke factor. Updates en aanpassingen moeten snel en eenvoudig worden uitgevoerd. Een niet te onderschatten bijkomend aspect is de bedieningsvriendelijkheid en de prijs.Oplossing
Een vergelijkend onderzoek tussen een groot aantal merken, met in het achterhoofd dat de naamsbekendheid van de PLC be- sturing voor klanten van doorslaggevend belang kan zijn bij een aankoopbeslissing, leverde al snel de Mitsubishi PLC’s op.
Deze besturingen van Koning & Hartman bleken het beste aan de uitgangscriteria van PMT te voldoen.
De Mitsubishi FX-serie PLC van Koning & Hartman is bijzonder flexibel en eenvoudig uit te breiden. Optioneel zijn modules voor onder andere analoge signaalverwerking, netwerkaansluitingen en positionering beschikbaar. De programmering geschiedt via GX-IEC–Developer waarmee het gebruik van software bouwstenen bijzonder eenvoudig is. PMT heeft hiermee een eigen software bibliotheek ontwikkeld waarmee de programmering van de verpakkingsmachine aanzienlijk is versneld.


“Één van de zaken die mij is opgevallen, is dat Koning & Hartman ook na de ontwikkeling van een machine regelma- tig contact houdt. Deze betrokkenheid is voor ons van groot belang omdat we altijd met ontwikkelen en optimaliseren bezig zijn. Persoonlijke interesse blijft voor mij de basis van een goede relatie.”


Ivo Crandel, besturingstechnicus PMT