Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: Veilig en goed mobiel bereik in het nieuwe Erasmus Medisch Centrum

Case Study: Veilig en goed mobiel bereik in het nieuwe Erasmus Medisch Centrum

Mobiele bereikbaarheid is tot onze basisbehoeften gaan behoren. We willen altijd en overal data ontvangen en bereikbaar zijn. Elke dag weer worden er tal van nieuwe applicaties bedacht die gebruik maken van data. Ook in de ziekenhuizensector wordt deze trend opgemerkt; de vooruitgang in technologie heeft een enorme impact op de zorg als het gaat om patiëntzorg en logistiek. En dat terwijl het een paar jaar geleden nog verplicht was om mobiele telefoons uit te schakelen in ziekenhuizen vanwege de zendkracht van mobiele apparaten.

Special Coverage Location
In het Erasmus Medisch Centrum wordt nieuwbouw gerealiseerd met een grootte van 203.000 m2 vloeroppervlak, met het hoogste punt op 120 meter, gebouwd op zo'n 2.400 funderingspalen; met recht een nieuwbouw van uitzonderlijke omvang te noemen. Een onderdeel van de innovaties binnen het Erasmus MC is het gebruik van speciale bouwmaterialen. De verbeterde materialen zorgen voor lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Het gebruik van de materialen heeft echter ook een negatief effect op de sterkte van de radiosignalen. Omdat het Erasmus MC een zogenaamde Special Coverage Location (SCL) is, moet het voorzien zijn van een oplossing waardoor alle hulpdiensten C2000-dekking hebben in het gebouw. Door de aanleg van een Distributed Antenna System (DAS) wordt niet alleen de bereikbaarheid verhoogd maar is ook door onderzoek aangetoond dat de elektro-magnetische straling significant wordt gereduceerd. Het DAS Systeem voldoet aan de eisen van een SCL en de Nederlandse Operators, zodat patiënten en personeel optimale dekking hebben in de verschillende gebouwen.

Een zorgvuldig ontwerp

De mobiele behoefte van het Erasmus Medisch Centrum bestond onder andere uit: betere bereikbaarheid voor functionarissen, verbeterde communicatie op verpleegafdelingen en poliklinieken, mobiele bewaking van patiënten (o.a. valdetectie) en betere dekking voor mobiele apparaten van patiënten en bezoekers. Hiervoor heeft RadioAccess, een Koning & Hartman onderneming, een DAS-infrastructuur ontworpen en uitgerold die nagenoeg volledig uit ’actieve’ technologie bestaat. Door dit innovatieve ontwerp is er acht keer minder zendkracht van mobiele apparaten vergeleken met een situatie zonder een DAS installatie. Ook zorgt het voor meer flexibiliteit in zowel het meerjarig bouwproject als het beheer van de installatie en eventuele uitbreidingen daarvan. Het resultaat: goede bereikbaarheid voor de medewerker, patiënt en bezoeker en een minimaal risico op uitval van belangrijke apparaten en systemen binnen het ziekenhuis.Om toch mobiel bereikbaar te kunnen zijn zullen de dichtstbijzijnde telecommast en het mobiele apparaat zelf meer signaal moeten afgeven, wat leidt tot meer elektromagnetische straling. Door de implementatie van een DAS-systeem wordt er lokaal in het ziekenhuis apparatuur geplaatst voor distributie van het mobiele signaal. Bij het Erasmus Medisch Centrum heeft RadioAccess een actieve DAS-installatie ontworpen. Dit houdt in dat er na de apparatuur van de operator geen kabels door het gebouw worden gelegd, maar glasvezel en additionele zenders om het signaal door het hele gebouw te transporteren. Doordat de zender het signaal over een minder grote afstand hoeft te verzenden, is het mogelijk om in combinatie met een goed design de elektromagnetische straling nog verder te reduceren. Daarnaast heeft het gebruik maken van een actief DAS-netwerk als voordelen dat het gemakkelijker te beheren is omdat de locatie van eventuele problemen in het netwerk snel op te sporen zijn en is het netwerk flexibeler uit te breiden zonder dat het signaal afneemt omdat er nieuwe zenders in het netwerk geplaatst kunnen worden.

Een veilige oplossing
Om de impact van een DAS-installatie op de zendkracht te meten heeft RadioAccess een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het Erasmus University Medical Center (gevalideerd door Prof. Dr. Van Roon, gepromoveerd op onderzoek naar elektromagnetische velden bij het Erasmus University Medical Center). Dit onderzoek, getiteld ‘The Impact of a DAS system on the transmitted power of Mobile Telephony equipment and Mobile Phones’, is gepubliceerd op 13 mei 2015. In dit onderzoek zijn verschillende factoren gemeten door het DAS-systeem aan en uit te zetten. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de kracht en intensiteit van de signalen, die door mobiele apparatuur worden veroorzaakt, van zeer korte duur en erg laag zijn. Dit leidt ertoe dat het gebruik van mobiele apparatuur met een DAS-systeem veiliger is dan zonder een DAS-systeem, terwijl het signaal zelfs beter is.

Een Europese primeur
De aanleg van een DAS-systeem bij de nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum is de grootste uitrol van een actief DAS-netwerk in Europa en heeft ervoor gezorgd dat de mobiele communicatie in het ziekenhuis is verbeterd én dat mobiele communicatie nu veel veiliger is. Door het ontwerp, waarbij voornamelijk gebruik is gemaakt van actieve technologie, is de aanleg beter verlopen, is het netwerk makkelijker te beheren en uit te breiden en is bovenal de zendkracht van mobiele apparaten nog lager en het bereik nog beter omdat er overal in het gebouw een optimale dekking is. De implementatie van de actieve DAS-installatie maakt het mogelijk om invulling te geven aan de mobiele behoefte van het Erasmus Medisch Centrum, die daarmee klaar is voor het huidige en toekomstige mobiele tijdperk.

Het eerste deel van de nieuwbouw is al in 2013 opgeleverd en in gebruik genomen. De verwachting is dat het tweede deel van de nieuwbouw van het Erasmus MC eind 2017 volledig wordt opgeleverd. Naast het Erasmus MC heeft Koning & Hartman ook DAS-systemen geïnstalleerd in o.a. het AMC, Maasstad Ziekenhuis, Gelre Ziekenhuis en Isala.

Meer informatie over de indoor mobility oplossingen van RadioAccess kunt u teruglezen op de website van RadioAccess. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Meer weten over indoor mobility?

Bel ons !
BEL: 015 - 260 99 06