Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: Geheim glasvezelproject Laren

Case Study: Geheim glasvezelproject Laren

In september van het vorig jaar krijgt Koning & Hartman Network Services een bijzondere opdracht binnen. Eurofiber, gespecialiseerd in glasvezel voor de zakelijke markt, heeft met hoge spoed een glasvezelverbinding nodig voor een dan nog ‘geheim project’ in Laren. Opdrachtgever van Eurofiber is Infostrada. Het enige dat Koning & Hartman te horen krijgt zijn het start- en eindpunt van de aan te leggen glasvezelverbinding en de opleverdeadline van het project: begin december…


Binnen één week komt Koning & Hartman ter plaatse in Laren om de locatie te bezoeken en in grote lijnen uit te zetten hoe de verbinding aangelegd moet worden en waar de eventuele knelpunten liggen. Aan de hand daarvan wordt een schematisch plan van aanpak gemaakt; hoe lang is de verbinding, welke lassen moeten er gemaakt worden, hoeveel lasputten moeten er open, etc. Ook wordt een uitgebreid dossier foto’s van de verschillende punten in het traject aangelegd.

 
Gezien de druk die achter het project staat moeten de benodigde vergunningen bij de betrokken instanties (Gemeente Laren, Provincie Noord-Holland, Goois Natuurreservaat) met hoge urgentie worden aangevraagd en afgehandeld. Door de goede contacten die Koning & Hartman bij deze instanties heeft, kan dit gelukkig snel geregeld worden; de tekeningen van het project worden snel akkoord gegeven, waarna de verschillende teams met hun werkzaamheden kunnen beginnen: de eigen civiele ploegen voor de graafwerkzaamheden, de blaasploegen voor het blazen van de glasvezel en de lassers voor het afmonteren en meten van de glasvezel.


Nog voordat de civiele werkzaamheden door onze eigen grondploeg van start gaan, wordt er door de lassers een zogeheten backbone meting gedaan en eventueel herstel uit de verbinding gehaald. Dit om te voorkomen dat als de klant wordt afgemonteerd, er nog heel veel herstel in de verbinding zit en de klant dus niet online kan. Als de glasvezel geblazen is, komen de lassers om nog enig laswerk uit te voeren en de klant af te monteren en de eindmeting te doen.


Voor het project kan deels gebruik worden gemaakt van bestaande buizen (ca. 200 meter) en moet ruim 800 meter aan nieuwe buis & glasvezel worden aangelegd. Ook moet er een gestuurde boring worden gedaan, waarbij de glasvezelkabel onder een bestaande weg door wordt gelegd. In totaal nemen de civiele werkzaamheden nog geen twee weken in beslag, waarna eind oktober de blaasploeg aan de slag kan met het blazen van de glasvezelkabels. De lassers verzorgen tenslotte dat de glasvezels aan elkaar komen te zitten en zorgen dat het ‘licht over het glas loopt’; dat de verbinding live kan. De laswerkzaamheden in Laren vinden midden november plaats. Toen dit alles gedaan was, is het netwerk nog op een aantal punten nagemeten, om de kwaliteit te waarborgen. Toen ook dit alles in orde bleek, is het netwerk eind november opgeleverd aan Eurofiber.


Specifiek voor Eurofiber wordt ook een zogenaamd site-survey document aangelegd, waarin alle afspraken met de klant staan vastgelegd, plus een plattegrond van het project, aangevuld met foto’s en een overzicht van de risicopunten in het tracé. Dit gebeurt al in het voortraject, bij het schouwen. Nog voordat de vergunning de deur uit gaat.


Maar wie was nou die geheime opdrachtgever?
Het netwerk dat is aangelegd blijkt gebruikt te gaan worden voor de reality programma Utopia van John de Mol, die sinds begin 2014 in Nederland op TV is. Deze show, waarbij een groep mensen een jaar lang met elkaar in een afgesloten gebied in Laren volledig in hun eigen onderhoud moet voorzien, wordt dagelijks door tientallen camera’s live gevolgd en is, behalve elke avond op TV, ook 24/7 via internet te volgen.

Meer weten over de mogelijkheden van glasvezel en Coax netwerken?

Bel ons !
BEL: 088 - 1818 200