Case Study: Efficiency in aanleg glasvezel
Binnen nu en een aantal jaren zal Nederland vrijwel geheel bekabeld zijn met glasvezel. De behoefte aan bandbreedte is de laatste paar jaar enorm gestegen en zowel bedrijven als huishoudens willen steeds snellere overdracht van data en informatie voor uiteenlopende toepassingen. Ook consumenten zijn steeds meer gewend aan het downloaden van vele Gigabytes aan onder meer muziek en video. Snelheid is daarbij ook belangrijker en veelal onmisbaar geworden.
Die overdracht van data en informatie gaat weliswaar met de snelheid van het licht, de aanleg van glasvezelnetwerken gaat inmiddels voor alle betrokkenen eveneens sneller en vooral efficiënter dankzij innovatieve oplossingen van TKF (BV Twentsche Kabelfabriek) uit Haaksbergen, als belangrijke speler op de markt voor glasvezelconcepten. Samen met System Integrator Koning & Hartman (K&H) is onder meer bij een project in Renswoude bewezen dat operators en exploitanten van glasvezelnetwerken in de toekomst ook aanzienlijk kunnen besparen op de kosten van de aanleg.
Door een innovatief concept is het nu mogelijk om de hoofdlijn van de glasvezelverbinding dichter bij de woningen te krijgen, waardoor er tot 50% minder kabels worden gebruikt voor het laatste stuk van de glasvezelverbindingen. Daarmee wordt een flinke winst op het gebied van aanlegtijd en kosten geboekt.
Kant en klare kabelbomen
Dankzij de technische inbreng van ingenieurs van Koning & Hartman is met slimme software nu de exacte lengte van de glasvezelkabels te berekenen die naar en in de woningen gelegd moeten worden. Dat maakt het bundelen van kabels eenvoudiger en daarop weer het kant en klaar fabriceren ervan in de fabrieken van TKF. “Dankzij die kant en klare kabelbundels, inclusief de glasvezelmof, kunnen we ook wat ons betreft wezenlijk bijdragen aan efficiënter materiaalgebruik en effectievere werkprocessen. We zien nu dat de uitrol veel sneller gaat, de kwaliteit van het werk aanzienlijk wordt verhoogd en het afval sterk wordt gereduceerd. Dat is natuurlijk ook beter voor het milieu. We leggen nu in eenmaal een complete kabelboom aan”, zegt Jasper Lankwarden, projectleider van Koning & Hartman.
Dat de innoverende oplossingen van TKF en Koning & Hartman ook op prijs worden gesteld door opdrachtgevers zoals Reggefiber op prijs wordt gesteld blijkt wel uit de woorden van Kimmo Stroker, projectleider bij Reggefiber: ”Het is ons doel om zoveel mogelijk consumenten aan te sluiten op glasvezel. Om dat zo efficiënt mogelijk te kunnen doen moeten ook wij constant innoveren. Het is dan ook geweldig om te zien hoe Koning & Hartman en TKF dat ook voor ons in de praktijk brengen”.
Wilt u meer weten over onze oplossingen op het gebied van glasvezel?
