Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: Automatisering binnen 's werelds grootste on- en offshore bedrijven

Case Study: Automatisering binnen 's werelds grootste on- en offshore bedrijven

Koning & Hartman beschikt over een aantal zeer gespecialiseerde Technology Consultants. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar wat doet een Technology Consultant van Koning & Hartman precies? In deze case study kijken we mee over de schouder van Rutger Jongkind, specialist op het gebied van SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), software die veel wordt toegepast voor de visualisatie van industriële automatiseringsprocessen.

Al sinds 2006 is Rutger op projectbasis werkzaam bij Huisman Equipment Schiedam, een gerenommeerde speler op het gebied van ontwerp en bouw van zware constructie-installaties voor ’s werelds grootste on- en offshore bedrijven. In deze automatiseringsprocessen is het van het grootste belang dat de system-operators alle onderdelen van het proces duidelijk in beeld hebben, zodat er altijd adequaat actie kan worden ondernomen wanneer dat nodig is.Rutger kan zich zijn beginperiode bij Huisman nog goed herinneren. “Toen ik bij Huisman binnenkwam werd voor praktisch ieder project de SCADA-software opnieuw ontwikkeld. Bepaalde delen werden wel hergebruikt, maar omdat daarop geen beheer plaatsvond, kon de kwaliteit niet worden gegarandeerd. En dat terwijl er voor de PLC-software al wel een standaard was ontwikkeld.” Rutgers idee om deze standaard ook voor SCADA te ontwikkelen, kon dan ook op veel support rekenen. “Zo gezegd, zo gedaan. De standaard die er nu ligt bevat onder meer sjablonen voor pagina’s, slimme grafische objecten, alarmafhandeling, historische dataopslag en beveiliging. Uiteraard wordt die standaard ook nu nog regelmatig aangevuld met nieuwe functionaliteiten.”

Naarmate de SCADA-standaard groeide en ook het aantal projecten waarin deze werd toegepast toenam, ontstond steeds meer de noodzaak om de opgebouwde kennis te borgen in de organisatie van Huisman. Om dat te verzorgen werd Rutger verantwoordelijk voor het schrijven van documentatie, ontwikkelen van trainingen voor het personeel en uiteraard kennisoverdracht aan directe collega’s in het nieuw ontstane SCADA-team. Dat heeft ertoe geleid dat de medewerkers van Huisman nu op eigen kracht de SCADA-standaard kunnen beheren en verder ontwikkelen en Rutgers taak bij Huisman voltooid is. “De SCADA-standaard heeft ertoe bijgedragen dat de engineers van Huisman hier veel minder tijd aan kwijt zijn en daardoor al hun aandacht kunnen richten op het ontwikkelen van innovatieve installaties.”

Overigens is Rutger al geruime tijd bezig met een ander project. “Bij het Waterschap Rivierenland moet de visualisatie voor 180 rioolgemalen en 40 rioolwaterzuiveringen worden gestandaardiseerd. Voor de bijbehorende pilot hebben we binnen een paar weken een plan gemaakt en zijn we uiteindelijk de partij geworden die de opdracht mag gaan uitvoeren. Met die implementatie en alle details die daar bij komen kijken, ben ik samen met een collega-consultant inmiddels volop bezig.”

Nieuwsgierig naar wat onze technology consultants voor u kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.