Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: 5 miljoen hectoliter bier per jaar

Case Study: 5 miljoen hectoliter bier per jaar

De consultants van Koning & Hartman kom je bij de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties tegen. Zo ook bij 's werelds bekendste bierbrouwer, HEINEKEN, waar we ons steentje bijdragen aan de uit-breiding van een bierbrouwerij in het Vietnamese Da Nang.

Vijf miljoen hectoliter bier per jaar
Sinds 1 april 2011 is Hans Juncker als consultant van Koning & Hartman werkzaam bij HEINEKEN. Zijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van procesautomatisering komen daar uitstekend van pas bij de uitbreiding van de brouwerij in het Vietnamese Da Nang, waar de jaarlijkse bierproductie moet worden opgeschroefd van 750.000 hectoliter naar 5 miljoen hectoliter bier per jaar.

“Doordat het bierverbruik in Vietnam enorm toeneemt, dient de brouwerij mee te groeien,” weet Hans. “Vanuit Vietnam is het verzoek gekomen of wij dat vanuit Nederland samen met het Vietnamese projectteam willen coördineren. Binnen het team dat hiervoor verantwoordelijk is, ben ik degene die zich bezighoudt met alle zaken op het gebied van automatiseringsprocessen. Aan de hand van de systeemspecificaties die zijn opgesteld, zorg ik er samen met de system-integrator voor dat er een compleet pakket van hard- en software komt te liggen. Dit pakket wordt, na eerst uitgebreid getest te zijn, door de installateurs in Vietnam geïnstalleerd. Denk bijvoorbeeld aan de beeldschermen waarop de operators van de fabriek straks alles kunnen monitoren en besturen, maar ook bijbehorende PLC’s, servers en veldkasten voor het aansturen van de bierproductie, zodat de geplande productietoename straks ook echt gerealiseerd kan worden. Waar ik me overigens niet mee bezighoud is de daadwerkelijke productie van het bier. Daarvoor is er binnen het bedrijf een speciaal team met zogenaamde brouwspecialisten.”

Het project in Da Nang is opgedeeld in een aantal projectfases. Na de definitie- en ontwerpfase en de fase waarin de uiteindelijke system-integrators waar we mee samenwerken worden geselecteerd, bevindt het project zich nu in de eerste implementatiefase. Het is de bedoeling dat in november van dit jaar de productie wordt verhoogd zodat een capaciteit van 1,5 miljoen hectoliter bier behaald kan worden. Eind 2013 wordt de productiecapaciteit verder opgehoogd naar 2,5 miljoen hectoliter en uiteindelijk zal eind 2015 de uiteindelijke capaciteit van 5 miljoen hectoliter worden behaald.

Al met al een groot project, waarin de expertise van Hans onmisbaar is. “Hoe ik hier het verschil maak? Door mijn ervaring met grote projecten kan ik denk ik sneller signaleren waar de pijnpunten zitten en zie ik alles in het grotere perspectief. Dat is niet alleen op het vlak van procesautomatisering, maar in dit geval ook op het gebied van projectuitvoering en organisatie.”

Benieuwd hoe onze consultants voor uw organisatie het verschil kunnen maken? Lees hier meer over de mogelijkheden of neem direct contact met ons op!