Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: 2013, het jaar van LTE

Case Study: 2013, het jaar van LTE

Met de veiling van de mobiele frequenties en de aanstaande komst van LTE-netwerken kun je gerust stellen dat het een drukte van belang is op de Nederlandse markt voor mobiele netwerken. Een aantal van de consultants van Koning & Hartman zijn in de rol van radioplanner nauw betrokken bij deze stormachtige ontwikkelingen.

Jeroen Spek is als RF-planner/engineer verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van een mobiel netwerk. “Het begint natuurlijk met het dekkings- of capaciteitsprobleem waar de operator tegenaan loopt”, legt Jeroen uit. “In zulke gevallen dienen er nieuwe sites te worden geplaatst. Samen met de operator bekijken we dan wat de wensen zijn qua dekkingsgebied en het bijbehorende beschikbare budget. Zodra dat volledig duidelijk is, kunnen wij aan de slag.”



“Het traject begint met het maken van plannen over waar volgens ons de sites moeten worden geplaatst.” aldus Jeroen. “Vervolgens ga ik samen met de verwerver het veld in op ‘site search’: fysiek op zoek naar geschikte locaties voor opstelpunten. Dat zijn vaak hoge punten, zoals daken van flats, omdat je daarvandaan je signaal simpelweg verder zendt” Als de radioplanner op de locatie aankomt wordt met behulp van een ‘nominaal punt’ (een fictieve site waarvan mbv een software-tool  de werking wordt gesimuleerd) bepaald hoeveel dekking vanaf een bepaald punt gehaald wordt. Mede aan de hand van die resultaten wordt een locatie als geschikt of ongeschikt bestempeld. Zodra de locatie gekozen is, gaat de verwerver aan de slag om deze met de betrokken partijen in orde te maken.

Wanneer de verwerver zijn werk goed doet en een locatie verworven is, gaat de radioplanner met de verwerver en de site engineer naar de locatie om de precieze plaats van de apparatuur te bepalen. De uiteindelijke zendapparatuur en bijbehorende antennes worden door contractors geplaatst.

De opkomst van nieuwe technieken
De ontwikkelingen op het vlak van mobiele communicatie gaan terug naar de jaren ’70 en 80 van de vorige eeuw, toen de eerste generatie mobiele telefoons was uitgerust met analoge radio technologie, in Nederland ATF genoemd (1G). Ontwikkeling in de techniek (de digitale omslag) zorgde voor Global Systems for Mobile communication (GSM)-netwerken (2G), gevolgd door GPRS/EDGE zodat er ook data kom worden verzonden (2,5G), UMTS (ook wel 3G genoemd) en sinds kort dus ook LTE (4G). Laatstgenoemde techniek is met het oog op de toekomst een grote stap vooruit. LTE is sneller qua bandbreedte en vooral op het gebied van de zogenaamde ‘latency-tijd’, de tijd tussen de vraag en reactie van het signaal. Dat heeft als gevolg dat data eerder binnen is dan met de huidige technieken, wat er voor zorgt dat de gebruikerservaring vele malen beter zal zijn.

Ook Jeroen is enthousiast over de nieuwe technieken. “Na de frequentieveiling raken de ontwikkelingen ongetwijfeld in een stroomversnelling: sites moeten worden voorbereid op LTE. Je ziet dat daarbij steeds energiezuinigere en goedkopere oplossingen worden ontwikkeld. Telecomland gaat in meerdere opzichten een mooie tijd tegemoet!”

Wilt u meer informatie? Neem contact op met onze productexperts!