Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case Study: SCADA-consultant binnen Huisman Equipment

Case Study: SCADA-consultant binnen Huisman Equipment

Hij is niet de eerste consultant die vanuit Koning & Hartman bij Huisman aan de slag is. In een eerdere case study viel te lezen hoe Rutger Jongkind binnen de Schiedamse on- en offshore gigant verantwoordelijk was voor het implementeren van een SCADA-standaard. Onze consultant Patrick van der Veen borduurt in zijn huidige opdracht voort op de basis die Rutger heeft gelegd.

Patrick, sinds september 2013 als consultant bij Huisman ondergebracht, zit als Jr. Engineer op de afdeling Control Systems. “Control Systems is verantwoordelijk voor alle automatiseringsprojecten binnen Huisman Equipment. De afdeling bestaat uit een aantal teams, elk met hun eigen expertisegebied. Ik maak onderdeel uit van het SCADA-team. Wij onderhouden de standaard die Rutger hier heeft geïmplementeerd en leveren technische support bij de verschillende projecten waar we als afdeling mee bezig zijn.”

Als de afdeling Control Systems voor een klant met een project aan de slag gaat, bestaat dat grofweg uit drie gedeeltes. “Eerst moet het stukje automatisering ontworpen worden aan de hand van een aantal standaardbehoeften. Voor we kunnen overgaan tot oplevering volgt echter het belangrijkste gedeelte: het testen. Behalve op functionaliteit testen we ook uitgebreid op veiligheid, wat natuurlijk van essentieel belang is in onze branche.” Juist dat testen is nu vaak een omslachtig project. “Probleem is dat er voor veel testprojecten nu hele testsystemen van hard- en software moeten worden nagebouwd. Ons doel is om zowel de software als de hardware te gaan virtualiseren,Daardoor kunnen we veel tijd en geld kunnen besparen. Daarbij komt dat je efficiënt te werk moet gaan: kunnen we de oplossing die we in project A hebben bedacht, misschien ook in project B of C gebruiken? Dat soort dingen zijn van groot belang. Evenals de onderlinge communicatie tussen de verschillende teams binnen onze afdeling. Als je niet van elkaar weet waar je mee bezig bent, loop je op den duur tegen problemen aan.”

Een recent automatiseringsproject geeft een goed beeld van de oplossingen die Patrick en zijn collega’s zoal bedenken. “Voor een bepaalde klant zijn we bezig met het ontwerpen van een kraan die gebruikt wordt op hun schip. De kraan moet op volle zee zijn werk kunnen doen en dus is stabiliteit een belangrijke factor. Door het ontwerpen van de juiste automatisering kunnen we de zeebewegingen compenseren op de draden van de kraan, waardoor de last altijd stil hangt. Het is een grote uitdaging om met het hele team tot zo’n oplossing te komen die aan alle eisen van de klant voldoet en het geeft natuurlijk een kick als je dan achteraf hoort dat de klant zeer tevreden is met wat we voor ze gemaakt hebben.”

Patrick voelt zich uitstekend op z’n plaats binnen de afdeling Control Systems. “Het is een team dat voornamelijk uit pure techneuten met heel veel product- en proceskennis bestaat. Op dat vlak kan ik nog héél veel van mijn directe collega’s leren. Juist doordat ik nog maar net klaar ben met mijn opleiding en daardoor bij projecten vaak een iets andere kijk op de zaken heb, komen we soms tot oplossingen waar men eerder nog niet aan gedacht heeft. Die frisse blik en het in ogenschouw nemen van meerdere opties zijn denk ik wel van toegevoegde waarde en is één van de manieren waarop ik hier het verschil maak.”