Home > Koning & Hartman > Case actueel > Alle > Case study: De Consultants van Koning & Hartman bij AkzoNobel

Case study: De Consultants van Koning & Hartman bij AkzoNobel

De consultants van Koning & Hartman kom je bij de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties tegen. Dit keer nemen we een kijkje achter de schermen bij AkzoNobel, waar onze consultant Mark de Wit als Process Automation Engineer het verschil maakt bij de bouw van een nieuwe Chloorfabriek in het Duitse Frankfurt.

De nieuwste technieken van chloorproductie
Chloor wordt wereldwijd voor vele toepassingen gebruikt, maar is toch vooral bekend als één van de basisgrondstoffen voor kunststof. Chloorproductie in algemene zin is dan ook niets nieuws, maar dankzij de relatief nieuwe ‘membraanelektrolyse’-technologie kan de productie van chloor tegenwoordig veel efficiënter, goedkoper en bovendien veiliger. AkzoNobel is met een chloorproductie van één miljoen ton chloor per jaar, verdeeld over vijf verschillende fabrieken in Nederland en Duitsland, een grote speler op dit gebied. Eén van de chloorfabrieken van AkzoNobel staat in het Duitse Frankfurt. Om de productie hier te optimaliseren wordt deze fabriek momenteel volledig verbouwd. De bestaande Hg(kwik)-Electrolyse technologie wordt hierbij vervangen door membraanelektrolyse technologie. Een omvangrijk project, dat al sinds het voorjaar van 2011 loopt en als planning heeft om eind 2013 te worden opgeleverd. Als Process Automation Engineer speelt K&H-consultant Mark de Wit een belangrijke rol in dit ‘revamp project’.

Mark legt uit wat er allemaal bij dit project komt kijken: “In totaal werken er, alleen al vanuit AkzoNobel, zo’n 20 personen full-time aan dit project. De projectgroep is opgedeeld in 8 vakdisciplines, van engineers die zich bezighouden met procesdesign tot en met een team van experts op het gebied van elektrotechniek. Zelf maak ik deel uit van de groep ‘Instrumentatie & Automatisering’, waarbij ik me vooral op de automatisering van de processen in de fabriek richt. Het opstellen van functionele specificaties, het begeleiden van de ontwikkeling van de software bij de leverancier, het uitvoeren van een factory acceptance test en commissioning en start-up zijn mijn belangrijkste activiteiten. En dat alles natuurlijk in goed overleg met alle andere vakdisciplines binnen AkzoNobel en de eindgebruikers op de locatie in Frankfurt; zij zijn immers degenen die straks dagelijks met de productiesystemen moeten gaan werken.”

Het is de bedoeling dat de fabriek eind 2013 volledig in bedrijf is. Tot die tijd is er echter nog veel te doen, weet ook Mark. “ We zitten nu in de detailontwerpfase. In november van dit jaar wordt gestart met de ontwikkeling van de software. In mei 2013 vindt de Factory Acceptance Test plaats . Als die tests goed worden doorlopen kan naar verwachting omstreeks oktober 2013 gestart worden met het daadwerkelijk in bedrijf nemen van de fabriek.

Mark is blij met zijn rol in dit omvangrijke project. “Ik denk dat mijn kennis en ervaring op het gebied van procesautomatisering en de bijbehorende systemen goed van pas komt. Wat ook heel belangrijk is in een project waarbij zoveel mensen betrokken zijn, is dat je goed met elkaar communiceert. Het gaat erom dat we als team gezamenlijk naar een doel toewerken en zo een optimale oplossing voor de klant afleveren. Dit zal uiteindelijk het succes van het project bepalen”.


Benieuwd wat onze consultants voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.