IoT, Edge en Cloud

Alles is slimmer en verzamelt steeds meer data. Waar slaan we die data op? En waar verwerken we al die gegevens tot bruikbare informatie? Voor het maken van deze beslissingen is het van groot belang om na te denken over de voor- en nadelen van Edge Computing, Fog Computing en Cloud opslag.

Hoe meer data we verzamelen, hoe belangrijker het zal worden wat de herkomst is en wat er mee moet gebeuren. Het is van belang dat we weten waarvoor we de verzamelde gegevens willen gebruiken, voor we bepalen waar we het opslaan of verwerken. Hoewel het voordehand liggend lijkt om de data eerst naar de cloud te sturen is dit namelijk niet altijd de aangewezen plek om data te verwerken.

Cloud opslag
Indien je gegevens afkomstig van allerlei verschillende locaties met elkaar wilt vergelijken en verwerken dan is de Cloud wel de aangewezen plek. Je maakt dan optimaal gebruik van de grote hoeveelheid rekenkracht.

Edge Computing
Maar hoe zit het met data die net zo goed, of zelfs beter, lokaal verwerkt kan worden? Bijvoorbeeld data die door een camera wordt gegenereerd. Hierbij gaat het immers om een kleine hoeveelheid bruikbare data die echt interessant is. Dit is geen data die je naar de Cloud stuurt en waar je dure bandbreedte of opslag voor nodig hebt. Je kunt deze data beter lokaal bewaren of helemaal niet opslaan.

Lokale rekenkracht kun je verkrijgen door Edge Computing. De Edge verwijst naar het uiterste punt van het netwerk: de Clients. Het gaat dan vaak over IoT-apparaten, zoals in de backplan een controller of een plc, die de informatie niet naar de Cloud versturen, maar zelf verwerken. Dat klinkt als een klein verschil, maar het heeft grote gevolgen voor het netwerk.

Is dit nu anders dan het uitbannen van de Thin Client, waarbij vrijwel al het rekenwerk op centrale servers wordt uitgevoerd? Veelal wordt er met Cloud aangegeven dat intelligente taken centraal uitgevoerd worden om vervolgens door te geven aan de domme apparaten. Bij Edge verschuift dit weer naar de Clients.

FoG Computing
Naast Edge Computing wordt er ook regelmatig gesproken over Fog Computing, maar wat is eigenlijk het verschil? Het verschil tussen beide is waar de intelligentie en rekenkracht wordt geplaatst. De decentralisatie van rekenkracht en opslag plaatsen in de real-time omgeving is een recente trend en ook de noodzaak van de industrie. De intelligentie plaatsen in een controller of plc wordt zoals net uitgelegd Edge computing genoemd. Wanneer je dit uit laat voeren in het lokale netwerk en de data wordt verzonden naar een gateway dan spreken we over Fog Computing. Deze technieken passen we steeds meer toe en sluit naadloos aan bij de Cloud.

Doe de dingen waar ze thuishoren, analyseer en kwalificeer de informatie eerst lokaal. Als er centrale verwerking of andere informatie gecombineerd moet worden, zet dat dan in de Cloud. Het onderscheid tussen Cloud en lokaal zal steeds meer vervagen, tot je uiteindelijk een Hybride-landschap overhoudt.

Hybride systeem
Het meest voor de hand liggende is een combinatie van Edge Computing en Cloud: gedistribueerde systemen verwerken data op de apparaten zelf en sturen de resultaten door naar de Cloud. Daar wordt het opgeslagen en worden analyses uitgevoerd. Dit wordt een hybride systeem genoemd. Gedistribueerde systemen zijn de toekomst. Het is belangrijk om goed advies en professionele begeleiding in te zetten om te bepalen wat voor een organisatie of applicatie de meest voor de hand liggende oplossing is. Koning & Hartman helpt u met het maken van de juiste keuze.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze experts.
 

Uw aanvraag is verzondenMet vriendelijke groet,

Koning & Hartman